5 trendů vozového parku pro rok 2021

Jaké trendy můžeme letos očekávat ve firemních vozových parcích? Digitalizace se dostává i ke správě firemních flotil. Auto jako zaměstnanecký benefit začíná být luxusem, který si již nemůže každá firma dovolit.

|
3 min čtení

1. Excelu a papírům odzvonilo

Papír a tužka nebo tabulkové programy jako je Excel nebo Google Spreadsheet se denně používají při správě vozového parku. Nástroje, které jsou zkrátka ve firmě k dispozici a všichni s nimi umí pracovat. Běžně se pak firmách výsledné soubory přeposílají a nikdo neřeší jejich bezpečnost a pravost zadaných hodnot. Programy jsou sice skvěle navržené pro jednoduchou úpravu, ale na komplexní zpracování dat s nimi můžete zapomenout. Ani skvěle optimalizovaný Excel za vás nevyřeší kolizi dvou rezervací, nezaručí bezchybnost dat ani vás neupozorní na blížící se servis vozidla. Těmto nástrojům pro řízení vozového parku již zkrátka odzvonilo a vy se musíte přizpůsobit době.

2. Řízení vozového parku pomocí umělé inteligence

Říkáte si: „K čemu potřebuji umělou inteligenci ve správě vozového parku?“ Základní algoritmy se sice postarají o automatizaci událostí, ale s daty získanými z provozu už dále nepracují. Právě díky umělé inteligenci dokážete data zpracovat, vyhodnocovat jejich různé stavy, učit se z nich a výrazně přispět k efektivnímu řízení vozového parku. Umělá inteligence aplikace dokáže automaticky přeplánovat veškeré rezervace při hrozbě nedostupnosti vozu, který nebyl vrácen v předem stanoveném termínu a přiřadit vám vozidlo, které máte rádi a obvykle si ho půjčujete. Nehledě na to, že zařídí, abyste všechny vozidla využívali stejně a nebo zvýhodní ta, která vás stojí nejméně peněz. A nejen to. Umělá inteligence je trend, který byste měli následovat.

3. Doba zeštíhlování vozových parků

Auta jsou dnes běžným benefitem pro zaměstnance. Jak se ale v poslední době ve firmách ukazuje, jedná se o luxus, který si už nemůže každý dovolit. Poslední rok a události spojené s pandemií COVID-19 ukázaly firmám, že je třeba osekat nezbytné náklady. Proč mít ve vozovém parku 20 vozidel, když jich reálně potřebujete třeba jen polovinu? Nehledě na další náklady spojené s údržbou a provozem vozového parku. Jak si ale tak razantní krok dovolit? Začněte auta ve firmě sdílet. Nemusíte sdílet všechny. Vyčleňte jich třeba jen pár pro určitou skupinu zaměstnanců a použijte vhodný nástroj pro jejich efektivní sdílení.

4. Efektivní sdílení vozidel

Vozidla ve firmě již sdílíte, ale je v tom spíše chaos než nějaký systém? Vyzkoušejte některou z webových aplikací, která se postará o celý proces rezervace a správu vozového parku. Webové aplikace vám zajistí pohodlný a jednoduchý přehled o veškeré aktivitě vozidel uvnitř společnosti. Vy tak ihned uvidíte, kdo s jakým vozidlem nejčastěji jezdí a které vozidlo je nejméně vytěžováno. Mimo to se aplikace postará o automatické přeplánování rezervací v důsledku kolize a nebo vás automaticky upozorní na důležité události jako je třeba plánovaný servis. Žijeme v technologickém světě a tak není potřeba, aby se o vše staral člověk nebo ne?

5. Spolujízdy

Řekli byste si, že spolujízdy do firem nepatří. Existuje však nějaký důvod, aby jeli dva vaši zaměstnanci přes celou republiku ve stejný den na přibližně stejné místo a každý vlastním vozem? Co kdyby jim někdo nabídl, aby cestu spojili a vy tak okamžitě ušetřili jednu jízdu? Díky pokroku dnešní doby se o to už naštěstí nemusíte starat, vše za vás vyřeší vhodná aplikace. Nehledě na to, že díky tomu bude váš vozový park daleko přívětivější k životnímu prostředí. Myslete na planetu.

Vyzkoušejte Ofisly na 14 dní zdarma

Nezávazně. Na zkoušku. Se všemi funkcemi, které nabízíme a bez omezení počtem uživatelů. Bez údajů k vaší platební kartě.